Episode 83

Ρωμαίος και Ιουλιέτα Σαίξπηρ

Ρωμαίος και Ιουλιέτα Σαίξπηρ

Το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» είναι μία από τις πιο εμβληματικές τραγωδίες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, γραμμένη μεταξύ 1595 και 1596. Το έργο αφηγείται την τραγική ιστορία δύο νεαρών εραστών από αντίπαλες οικογένειες στη Βερόνα της Ιταλίας, των Μοντέγων και των Καπουλέτων. Παρά την εχθρότητα μεταξύ των οικογενειών τους, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα ερωτεύονται βαθιά και παντρεύονται κρυφά. Ωστόσο, μια σειρά από παρεξηγήσεις και ατυχείς συγκυρίες οδηγούν στον θάνατό τους, φέρνοντας τελικά συμφιλίωση μεταξύ των οικογενειών τους.

Χαρακτήρες και Σκιαγράφησή τους:


Ρωμαίος Μοντέγος: Ένας παθιασμένος και ρομαντικός νέος, επιρρεπής σε έντονα συναισθήματα. Η αγάπη του για την Ιουλιέτα τον οδηγεί σε βιαστικές αποφάσεις, όπως ο γάμος τους και η αυτοκτονία του μετά τον υποτιθέμενο θάνατό της.


Ιουλιέτα Καπουλέτου: Μια 13χρονη κοπέλα που δείχνει αξιοσημείωτη ωριμότητα και αποφασιστικότητα. Αντιμετωπίζει τη σύγκρουση μεταξύ της αγάπης της για τον Ρωμαίο και της πίεσης της οικογένειάς της να παντρευτεί τον Πάρη.


Μερκούτιος: Στενός φίλος του Ρωμαίου, γνωστός για το πνεύμα και την ευφυΐα του. Ο θάνατός του από τον Τυβάλδο αποτελεί σημείο καμπής στο έργο.


Τυβάλδος Καπουλέτου: Ξάδελφος της Ιουλιέτας, θερμόαιμος και προκλητικός. Η εχθρότητά του προς τον Ρωμαίο οδηγεί σε μονομαχίες και τραγικές συνέπειες.


Πατέρας Λαυρέντιος: Μοναχός που προσπαθεί να βοηθήσει το ζευγάρι, ελπίζοντας ότι ο γάμος τους θα ενώσει τις οικογένειες. Οι καλές του προθέσεις όμως συμβάλλουν άθελά του στην τραγωδία.


Υπόβαθρο της Εποχής και Ιστορικά Στοιχεία:


Το έργο γράφτηκε κατά την Ελισαβετιανή εποχή (1558-1603), μια περίοδο άνθησης των τεχνών και της λογοτεχνίας στην Αγγλία. Η βασίλισσα Ελισάβετ Α' ήταν προστάτιδα των τεχνών, και το θέατρο γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Οι παραστάσεις δίνονταν σε υπαίθρια θέατρα, όπως το Globe, προσελκύοντας ποικίλο κοινό.


Πρώτες Παραστάσεις:


Η πρώτη καταγεγραμμένη παράσταση του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» έγινε το 1662 στο Λονδίνο από την εταιρεία του Δούκα. Στην Ελλάδα, το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2004 από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου.


Αίσθηση του Θεατή και Μηνύματα του Έργου:


Το Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Σαίξπηρ αποτελεί ένα από τα διαχρονικότερα θεατρικά έργα που εξερευνούν τη δύναμη του έρωτα, την ανθρώπινη παρόρμηση και τις συνέπειες της κοινωνικής και οικογενειακής σύγκρουσης. Πέρα από την προφανή καταδίκη της μισαλλοδοξίας και της βίας που πηγάζει από την άσβεστη έχθρα ανάμεσα στους Μοντέγους και τους Καπουλέτους, το έργο αγγίζει και μια βαθύτερη, πιο υπαρξιακή διάσταση: αυτή του παθιασμένου έρωτα που θολώνει τη λογική και οδηγεί τον άνθρωπο σε απερίσκεπτες και καταστροφικές επιλογές.


Ο έρωτας ανάμεσα στον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα γεννιέται ξαφνικά, φλογερά, και χωρίς φραγμούς. Δεν υπάρχει χρόνος για σκέψη ή ωριμότητα· κάθε τους πράξη υπαγορεύεται από το συναίσθημα, τον ενθουσιασμό, και την ανάγκη για απόλυτη ένωση. Αυτή η ένταση, όμως, δεν συνοδεύεται από κρίση. Ο έρωτας παρουσιάζεται σχεδόν σαν ένα μοιραίο πάθος, που παραλύει τη λογική και οδηγεί σε παρακινδυνευμένες, ακόμη και ολέθριες, αποφάσεις. Αν ο Ρωμαίος σκεφτόταν με ψυχραιμία, αν δεν παρασυρόταν από την απελπισία και την παρόρμηση, το τραγικό τέλος θα μπορούσε ίσως να αποφευχθεί. Ο έρωτας εδώ δεν είναι μόνο πηγή ζωής και έμπνευσης, αλλά και ένα άλλο πρόσωπο του θανάτου — καθώς οδηγεί τελικά και τους δύο νέους στον όλεθρο.


Αυτό το μοτίβο, του έρωτα που συνορεύει με τον θάνατο, δεν είναι μοναδικό στο έργο του Σαίξπηρ. Αντίστοιχες ιστορίες συναντάμε σε πολλούς πολιτισμούς. Στην ελληνική μυθολογία, για παράδειγμα, έχουμε τον μύθο του Πύραμου και της Θίσβης – δύο νέοι που αγαπήθηκαν παρά τη θέληση των οικογενειών τους, και που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία λόγω παρεξήγησης, ακριβώς όπως και οι Σαιξπηρικοί ήρωες. Δεν είναι τυχαίο ότι εικάζεται πως αυτός ο μύθος ενέπνευσε τον Σαίξπηρ.


Ο θεατής, φεύγοντας από την παράσταση, δεν νιώθει μόνο λύπη. Φεύγει και με έναν βαθύ προβληματισμό: πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στον απόλυτο έρωτα και την καταστροφή; Πώς μπορεί η αγάπη, που θεωρείται απόλυτο αγαθό, να μετατραπεί σε τραγικό πεπρωμένο όταν δεν συνοδεύεται από σύνεση; Το έργο καλεί σε αναστοχασμό πάνω στις παγίδες της παρόρμησης και την ανάγκη συμφιλίωσης, όχι μόνο ανάμεσα σε οικογένειες ή κοινωνικές ομάδες, αλλά και μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο, ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική.


Λίγα Λόγια για τον Συγγραφέα:


Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ (1564-1616) ήταν Άγγλος δραματουργός, ποιητής και ηθοποιός. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της αγγλικής γλώσσας και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το έργο του περιλαμβάνει τραγωδίες, κωμωδίες και ιστορικά δράματα, με θεματολογία που εξακολουθεί να είναι επίκαιρη.


Συνολικά, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» παραμένει ένα διαχρονικό έργο που συνεχίζει να συγκινεί και να διδάσκει, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων και σχέσεων.


Η ιστοσελίδα μου

https://www.angeligeorgia.gr

Τα Podcast μου:

https://angeligeorgiastoryteller.gr

https://mithoikaipolitismoi.gr

https://akougontasmetingeorgia.gr

https://theatromeangeligeorgia.gr

Το κανάλι μου στο you tube

https://www.youtube.com/@angeligeorgia808/featured

Facebook σελίδα Αγγελή Γεωργία:

https://www.facebook.com/angeligeorgia

Facebook σελίδα Μύθοι και πολιτισμοί:

https://www.facebook.com/mythoikaipolitismoi

email: angeligeorgia.storyteller@gmail.com

About the Podcast

Show artwork for Θέατρο με Αγγελή Γεωργία, ραδιοφωνικά θεατρικά έργα
Θέατρο με Αγγελή Γεωργία, ραδιοφωνικά θεατρικά έργα
ηχητικά θεατρικά έργα

About your host

Profile picture for Γεωργια Αγγελή

Γεωργια Αγγελή

Είμαι η Γεωργία Αγγελή, αφηγήτρια, ραδιοφωνική παραγωγός απο το 2013, podcaster, youtuber και συγγραφέας. Απο τα podcast μου θα ακούτε τη δουλειά μου. Μου αρέσει η λογοτεχνία, τα λαϊκά παραμύθια, η μυθολογία, οι ιστορίες σοφίας, το θέατρο από όλο τον κόσμο. Όποιος ακροατής θέλει να του στέλνω ΔΩΡΕΑΝ οπτικοακουστικό υλικό μου στέλνει email: angeligeorgia.storyteller@gmail.com